ilustracja artykuÅ‚u antyegzekucja– Planowany podatek cukrowy nie zadziaÅ‚a, jeÅ›li paÅ„stwo wrzuci wpÅ‚ywy z niego do wspólnego budżetowego worka, zamiast przeznaczyć na poprawÄ™ zdrowia Polaków. Ponadto uderzy on w najuboższych, którzy bÄ™dÄ… zmuszeni siÄ™gnąć po taÅ„sze i jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia alternatywy, jak napoje gazowane – mówi Maria Libura z Centrum Analiz Klubu JagielloÅ„skiego

– Nie jesteÅ›my pierwszym krajem, który myÅ›li o wprowadzeniu takiego podatku. Podobne rozwiÄ…zania funkcjonujÄ… już w ponad 40 paÅ„stwach caÅ‚ego Å›wiata. I wÅ‚aÅ›nie z lekcji, które w nich odrobiono, wiemy, że podwyższenie cen tego typu produktów nie przekÅ‚ada siÄ™ automatycznie na lepsze zdrowie ludnoÅ›ci â€“ mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Maria Libura, ekspertka ds. zdrowia w Centrum Analiz Klubu JagielloÅ„skiego. – To zależy przede wszystkim od tego, jak skonstruowany jest podatek i na co pójdÄ… pochodzÄ…ce z niego wpÅ‚ywy albo jakie inne narzÄ™dzia paÅ„stwo zapewni, aby czÅ‚owiek, który rezygnuje z zakupu sÅ‚odkiego napoju, mógÅ‚ kupić zdrowszÄ… alternatywÄ™.

 

Podatek cukrowy, czyli danina od napojów dosÅ‚adzanych cukrem, ma zacząć obowiÄ…zywać od 1 kwietnia 2020 roku. Zdaniem producentów napojów zawierajÄ…cych prawdziwy sok to bardzo krótkie vacatio legis, które uniemożliwia reformulacjÄ™ produktów. Producenci podkreÅ›lajÄ…, że w przypadku niektórych smaków, takich jak czarna porzeczka, wiÅ›nia czy cytryna, nie da siÄ™ uniknąć cukru, gdyż inaczej napoje te byÅ‚yby zbyt kwaÅ›ne lub cierpkie, a zastÄ™pniki cukru zmieniÅ‚yby ich smak. Ponadto projekt zakÅ‚ada podatek także na mniej kaloryczne erzace cukru, o ile jest ich wiÄ™cej niż jeden, czyli w wiÄ™kszoÅ›ci wypadków. To może spowodować efekt przeciwny od zamierzonego.

 

W Wielkiej Brytanii producenci dostali dwa lata na zmianÄ™ receptur na zdrowsze, zanim wprowadzono podatek cukrowy. W Polsce zaprezentowano branży planowane rozwiÄ…zania tuż przed Å›wiÄ™tami Bożego Narodzenia, dajÄ…c termin przedstawienia opinii do 10 stycznia, czyli praktycznie czas, w którym wszyscy wypoczywali. Dodatkowo akurat branża napojowa z wÅ‚asnej inicjatywy od ponad dwóch lat zmienia receptury na zdrowsze, a dopiero co wywalczyÅ‚a niższy VAT na zdrowe napoje z min. 20 proc. soku i wodÄ… w nowej matrycy, która też wchodzi w Å¼ycie 1 kwietnia.

 

– Ryzyko jest takie, że biedniejszy konsument kupi taÅ„szy napój sÅ‚odzony zamiast droższego. Tego chcielibyÅ›my uniknąć, bo wówczas ten podatek okaże siÄ™ spoÅ‚ecznie niesprawiedliwÄ… dodatkowÄ… skÅ‚adkÄ… zdrowotnÄ…, zamiast mieć efekt prozdrowotny â€“ przekonuje Maria Libura. – To jest bardzo istotne, dlatego że podatki od cukru majÄ… charakter regresywny, czyli mocniej uderzajÄ… w gospodarstwa domowe o niższych dochodach. Z tego powodu w wielu krajach, w których wprowadza siÄ™ tego typu rozwiÄ…zania, myÅ›li siÄ™ o subsydiowaniu zdrowej żywnoÅ›ci i odpowiednim dostÄ™pie do wody pitnej.

 

Ekspertka podkreśla, że wprowadzeniu podatku cukrowego powinny towarzyszyć także inne działania na rzecz zdrowia.

 

– Wielka Brytania zdecydowaÅ‚a siÄ™ na wprowadzenie caÅ‚ego programu zajęć sportowych dla dzieci i mÅ‚odzieży, bo populacjÄ…, o którÄ… walczymy, sÄ… dzieci i mÅ‚odzież. W Polsce również mamy coraz wiÄ™cej nastolatków z nadwagÄ…, z których w przyszÅ‚oÅ›ci bÄ™dÄ… nie tylko doroÅ›li z nadwagÄ…, ale także z otyÅ‚oÅ›ciÄ… i wszystkimi tego konsekwencjami – przewiduje Maria Libura. – Prozdrowotna konstrukcja tego podatku zakÅ‚adaÅ‚aby przekierowanie wpÅ‚ywów nie tylko na bieżące potrzeby leczenia osób chorych, ale przede wszystkim na profilaktykÄ™ skierowanÄ… do tych grup, które sÄ… najbardziej wrażliwe.

 

TrwajÄ… konsultacje spoÅ‚eczne, które doprowadziÅ‚y już np. do rezygnacji autorów projektu z podatku od reklam suplementów diety – takÄ… informacjÄ™ podaÅ‚a skupiajÄ…ca przedsiÄ™biorców Konfederacja Lewiatan po Radzie Dialogu SpoÅ‚ecznego, która odbyÅ‚a siÄ™ w ubiegÅ‚ym tygodniu. Wciąż jednak jest wiele do poprawienia w ekspresowo wprowadzanych przepisach.

 

– W polskim rozwiÄ…zaniu ciekawÄ… rzeczÄ… jest brak progresji. Nie zdecydowano siÄ™ na to, by dopÅ‚aty rosÅ‚y wraz z zawartoÅ›ciÄ… cukru w napojach. To byÅ‚oby bardzo korzystne, dlatego że w tej chwili ustawa nie rozróżnia napojów, do których dosypano troszeczkÄ™ cukru, i tych z bardzo dużą iloÅ›ciÄ… cukru. Cukier też jest konserwantem i jego niewielka ilość oznacza zupeÅ‚nie inne skutki zdrowotne, niż majÄ… mocno dosÅ‚adzane napoje, w szczególnoÅ›ci napoje gazowane – mówi Maria Libura. – Tak zwana progresja cukrowa, czyli tym wiÄ™ksza opÅ‚ata, im wiÄ™ksza zawartość cukru, jest rozwiÄ…zaniem dobrze przećwiczonym w Wielkiej Brytanii, w której doprowadziÅ‚o ono do redukcji zawartoÅ›ci cukru w napojach.

 

 

 

Źródło: Newseria