Czy można nie płacić podatków? Takie pytanie zadawali w każdym odcinku bohaterowie serialu edukacyjnego emitowanego na początku lat 90. Celem audycji było poznanie przez społeczeństwo najważniejszych cech tworzonego wtedy prawa

 

To w niej pan mecenas objaśniał Polakom, czym jest CIT, PIT, a czym – zeznanie roczne. Na nurtujące bohaterów pytanie odpowiedź poznaliśmy dopiero w ostatnim odcinku. Jaką? Oczywistą że wszyscy musimy płacić podatki. O tym wiemy i wcale nie jest zamiarem każdego z nas unikanie fiskusa. Po latach dochodzi jednak inne pytanie, o wiele trudniejsze. Według jakiej stawki płacić podatek? Branża gastronomiczna co do tej kwestii nie może uzyskać klarownej odpowiedzi. Dlaczego?

 

Sprzedaż oregano jest opodatkowana stawką 23 proc. VAT, tak samo pieprzu, a tymianek cieszy się przywilejem 5-proc. daniny. Jaka stawka obowiązuje jednak dla mieszanki tych przypraw? Tę kwestię rozpatrywały izby skarbowe i sądy administracyjne. Bo jeśli udział pieprzu jest dominujący, to 23 proc. – wynika z jednej z interpretacji. Tylko czy taka ocena proporcji składu jest zadaniem przedsiębiorcy? Tę dla pewności powinien wykonać wraz z renomowanym kucharzem, by następnie przekazać wynik głównemu księgowemu.

 

 

 

Źródło i więcej:

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/988391,prawo-podatki-gastronomia.html